EKSPOZITE FOTOGRAFIKE

Shqiptarë  në  Greqi përmes objektivit të Roland Tashos

«Shqiptarë në Greqi përmes objektivit të Roland Tashos» është titulli të Ekspozitës Fotografike të Roland Tashos e cila do të qëndrojë e hapur nga 26 deri më 31 Mars në Muzeun Historik Kombëtar.

Ekspozitën e organizon Ambasada e Greqisë në Tiranë në kuadrin e aktiviteteve kulturore  me rastin e 25 Marsit, Festës Kombëtare, me titullin e përgjithshëm «Pranverë e Kulturës Greke në Shqipëri».

Qëllimi i Ekspozitës është që të paraqesë Shqiptarë të njohur apo më pak të njohur që  jetojnë apo zhvillojnë aktivitet në Greqi, duke vënë në dukje marrëdhëniet harmonike midis dy vendeve si dhe mikpritjen por dhe mundësitë që ofron Greqia.

Kjo Ekspozitë do të jetë pararendësja e librit me të njëjtën temë qe do të hedhë në qarkullim  fotografi i njohur Shqiptar gjatë muajit Prill.

*   *   *

Roland Tasho jeton në Tiranë në Shqipëri. Ai e ka nisur karrierën si fotograf në vitin 1982. Pas 20 viteve punë në media ai është sot fotograf i pavarur. Nga viti 1992 e deri më sot ai ka realizuar më shumë se 45 ekspozita fotografike në Shqipëri, Itali, Francë, Belgjikë, Gjermani, Zvicër, Austri, Argjentinë, Greqi dhe Hungari. Ka botuar 7 albume fotografike dhe është nderuar me 5 çmime në konkurse kombëtare dhe ndërkombëtare. Projekti me shqiptarët në Greqi është i pesti pas katër të tjerëve që pasqyrojnë udhëtimet e tij në Itali, Zvicër, SHBA dhe Francë ku ka takuar emigracionin shqiptar. Pas udhëtimit të Greqisë cikli me shqiptarët e suksesshëm në botë do të vazhdojë dhe në vende të tjera. Në udhëtimin e Greqisë janë përzgjedhur një pjesë e shqiptarëve të mirë ingranuar në jetën e shoqërisë greke. Janë fotografuar rreth 90 persona të profesioneve të ndryshme që ndodhen anembanë Greqisë.

Muzeu  Historik  Kombëtar

Sheshi Skënderbej

Ekspozita do të qëndrojë e hapur nga 26 – 31 Mars 2012

Orari i vizitave : 10.00 – 12.00 & 17.00 – 19.00

Hyrja e lirë

Αλβανοί στην Ελλάδα μέσα από το φακό του Roland Tasho

΄΄Αλβανοί στην Ελλάδα μέσα από το φακό του Roland Tasho΄΄ είναι ο τίτλος έκθεσης φωτογραφίας του Roland Tasho που θα παρουσιαστεί από τις 26 έως τις 31 Μαρτίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Την έκθεση οργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοιούνται με αφορμή την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου με τον γενικό τίτλο «Άνοιξη Ελληνικού Πολιτισμού στην Αλβανία».

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει γνωστούς και μη Αλβανούς που ζουν ή δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας τις αρμονικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και τη φιλοξενία και τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα.

Η έκθεση αυτή θα είναι προάγγελος του ομώνυμου φωτογραφικού λευκώματος που θα κυκλοφορήσει ο γνωστός αλβανός φωτογράφος τον προσεχή Απρίλιο.

*   *   *

Ο Ρολάντ Τάσο ζει στα Τίρανα  Αλβανίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως φωτογράφος το 1982. Μετά από μια 20ετία που εργάστηκε σε διάφορα ΜΜΕ, σήμερα εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος. Από το 1992 μέχρι σήμερα παρουσίασε πάνω από 45 εκθέσεις  φωτογραφίας στην Αλβανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Αυστρία, την Αργεντινή, την Ελλάδα και την Ουγγαρία. Έχει κυκλοφορήσει επτά  φωτογραφικά λευκώματα και τιμηθεί με 5 βραβεία σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Το project με Αλβανούς στην Ελλάδα  είναι το πέμπτο μετά από τέσσερα άλλα που συνοδεύουν τα ταξίδια του στην Ιταλία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία,  όπου συναντήθηκε με αλβανούς μετανάστες. Μετά το ταξίδι του στην Ελλάδα, ο κύκλος με τους πετυχημένους Αλβανούς ανά τον κόσμο θα συνεχιστεί και σε άλλες χώρες. Κατά τα ταξίδια του στην Ελλάδα επέλεξε ορισμένους από τους Αλβανούς που έχουν ενσωματωθεί αρμονικά στην ελληνική κοινωνία. Φωτογράφισε 90 περίπου άτομα διαφόρων επαγγελμάτων ανά την Ελλάδα.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Πλατεία Σκεντέρμπεη

Διάρκεια έκθεσης: 26-31.03.2012

Ωράριο λειτουργίας: 10:00 – 12:00 & 17:00 – 19:00

 

Είσοδος ελεύθερη


 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: