Aktivitet 4 – Ditor Kushtuar Kinematografise Moderne Greke

Publiku artdashës shqiptar do të ketë rastin gjatë periudhës 28 deri 31 Mars të njihet me kinematografinë moderne greke me filma që do të çfaqen në QKMBM (Qendra e Kulturës së Forcave të Armatosura).

Këtë aktivitet e organizon Ambasada e Greqisë në Tiranë, me ndihmën e Fondacionit Grek të Kulturës – Vatra e Tiranës, në kuadrin e aktiviteteve kulturore që  zhvillohen  me rastin e Festës Kombëtare të 25 Marsit, me titullin e përgjithshëm «Pranverë e Kulturës Greke në Shqipëri».

Gjatë aktivitetit 4ditor  do të çfaqen  filmat e mëposhtëm:

28.03 – SEKRETE TE FSHEHURA MIRE, ATHANASIA, një film i Panos Karkanevatos, me aktorët  Jorgo Karamizo dhe  Marila  Kalogjiru.

Subjekti: Në një  ishull të vogël dhe të largët diku në Dodekanez, fillon një dashuri e madhe … në një komunitet të 30 vjetëve më parë që ka mënyrën e vet të jetesës. Vëndi është i varfër dhe i ashpër, ashtu si njerëzit që banojnë këtu, ndërsa ligjet e këtij komuniteti janë bashkëudhëtarë me ligjet e natyrës. Vullkani që  fle dhe merr frymë nën këmbët e tyre, mban të fshehura mirë  kujtime të së kaluarës, sekrete  por dhe gënjeshtra. Athanasia, vajza e dytë,  por pa të drejta mbi  pronat atërore sipas zakoneve të vjetra, kur martohet motra e saj e madhe që eshtë bija e parë e familjes, e shoqëron  në shtëpinë e saj  si bijë për shpirt. Vajza e madhe Gjeorgjia, është  përzgjedhja e komunitetit, vajza e dytë, Athanasia, është përzgjedhja e natyrës. Eshtë një krijesë e fortë, që kërkon një vend për veten e saj në jetë dhe në dashuri. Nën të njëjtën strehë zë fill një dashuri jo e zakontë, e fshehtë dhe e ndaluar. Athanasia do të vuajë pasojat dhe do të zhduket përgjithnjë. Pas tridhjetë  vjetësh një grua e re vjen nga Nju Jorku  për të kërkuar rrënjët e saj, për të gjetur të jatin që kurrë nuk e njohu. Eshtë e bija e Athanasisë. E vërteta duhet të dalë në dritë, edhe në rast  se do të zhduket menjëherë  pasi të çfaqet.

29.03 – ZEMRA E SHTAZES, një film i Renos Harallambidhit, me aktorët  Jorgo Vulxati, Allqi Panajotidhi, Jani Zuganeli, Jani Bostanxoglu dhe Reno Harallambidhi.

Subjekti: Studimet e larta për filozofi e kanë shndërruar Stefanon në një njeri që  i shikon  të tjerët nga lart dhe i konsideron inferiorë. Kur lirohet nga ushtria, beson se bota i përket atij. Në fakt i përkasin vetëm borxhet që i la e jëma që sapo i vdiq si  dhe braktisja nga ana e së dashurës dikur e përkushtuar ndaj tij, e cila e zëvëndësoi me një të dashur të ri. Nikoja, një shok i shkollës që kishte pa e takuar që atëhere  dhe gjatë atyre viteve ishte futur në rrugën e krimit, i propozon që të grabisin bankën  ku punon si arkëtar Ari – tipi i  revolucionarit social të viteve të tyre të adoleshencës dhe që përkujdesej për Stefanon. Heroi ynë do të zhytet  në egërsinë por edhe në magjinë e  jetës reale , duke nisur  rrugëtimin e tij drejt pjekurisë.

30.03 – VRASESJA, një film i Kosta Ferrit, me aktorët Maria Alkeu, Fivo Taksiarki dhe Dhimitri Pulikako.

Subjekti: Personazh kryesor i veprës është Frangojanu, një grua në moshë e cila, e lindur dhe e edukuar në një shoqëri ku sundonin burrat, beson se lindja e një vajze sjell  fatkeqësi jo vetëm për fëmijën por dhe për familjen e saj. Mëndja i errësohet dhe kryen krime  kundër vajzave të vogla, duke filluar me mbesën e saj të porsalindur. Por shpejt policia bie në gjurmët e  veprave të saj të shëmtuara  dhe vendos ta arrestojë. Gruaja në përpjekje për t’i shpëruar policisë, mbytet dhe dënohet për krimet e saj, në po atë mënyrë që ajo i kishte kryer ato.

31.03 – GINES, një film i Aleks Kardharës  me aktorët  Jorgo Pirpasopullo, Stelio Maina  dhe Markella Janatu.

Subjekti: Një  kumarrxhi  mbërrin ne një tavernë  të humbur dhe të shkretë me qëllim që të gjejë një  qyp me florinj te  groposur atje. Fati i buzëqesh deri në momentin  që gruaja e pronarit të tavernës bie në dashuri me të. Atëhere «mungesa e tij e fatit»  nuk krasahohet me asgjë të mëparshme…

QKMBM (Qendra e Kulturës së Forcave të Armatosura)

Blvd Zhan D’ Ark

Kohëzgjatja e aktivitetit: 28-31 Mars  2012

Ora: 19.00

Hyrja e lirë

Τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το αλβανικό κοινό από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το αφιέρωμα οργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα, με τη συνδρομή της Εστίας Τιράνων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοιούνται με αφορμή την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου με τον γενικό τίτλο «Άνοιξη Ελληνικού Πολιτισμού στην Αλβανία».

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα προβληθούν οι εξής ταινίες:

28.03 – ΚΑΛΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ του Πάνου Καρκανεβάτου, με τους Γιώργο Καραμίζο και Μαρίλα Καλογήρου.

Υπόθεση: Σ’ ένα μικρό, απομακρυσμένο νησί, κάπου στα Δωδεκάνησα, ξεκινάει ένας μεγάλος έρωτας… Σε μια ιδιότυπη κοινωνία 30 χρόνια πριν. Ο τόπος είναι φτωχός και σκληρός, όπως και οι άνθρωποι που τον κατοικούν, ενώ οι νόμοι της μικρής κοινότητας συμβαδίζουν με τους νόμους της φύσης. Το ηφαίστειο, που κοιμάται κι ανασαίνει κάτω από τα πόδια τους, κρατά καλά κρυμμένες μνήμες από το παρελθόν, μυστικά και ψέματα. Η Αθανασία, δευτερότοκη κόρη χωρίς δικαιώματα στην πατρική περιουσία, σύμφωνα με το παλιό έθιμο, όταν παντρεύεται η πρωτότοκη αδελφή της, την ακολουθεί στο σπίτι της ως ψυχοκόρη. Η πρωτότοκη Γεωργία είναι η επιλογή της κοινότητας, η δευτερότοκη Αθανασία, η επιλογή της φύσης. Πλάσμα δυνατό, πρόσωπο γήινο, που γυρεύει μια θέση στη ζωή και την αγάπη. Κάτω από την ίδια στέγη ξετυλίγεται ένας ιδιόμορφος, μυστικός και απαγορευμένος έρωτας. Η Αθανασία θα υποστεί τις συνέπειες και θα χαθεί για πάντα. Τριάντα χρόνια μετά, μία νεαρή γυναίκα έρχεται από τη Νέα Υόρκη για να βρει τις ρίζες της, τον πατέρα που ποτέ δεν γνώρισε. Είναι η κόρη της Αθανασίας. Η αλήθεια πρέπει να δει το φως, έστω και αν εξαφανιστεί αμέσως μετά.

29.03 – Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΟΥΣ του Ρένου Χαραλαμπίδη, με τους Γιώργο Βουλτζάτη, Άλκη Παναγιωτίδη, Γιάννη Ζουγανέλη, Γιάννη Μποσταντζόγλου και Ρένο Χαραλαμπίδη.

Υπόθεση: Οι ανώτατες σπουδές φιλοσοφίας έχουν κάνει τον Στέφανο να βλέπει όλους τους ανθρώπους κατώτερους του. Όταν απολύεται από τον στρατό, θεωρεί ότι ο κόσμος του ανήκει. Στην πραγματικότητα του ανήκουν μόνο τα χρέη της μητέρας του που μόλις πέθανε και η απόρριψη της άλλοτε αφοσιωμένης ερωμένης του που τον έχει αντικαταστήσει με έναν καινούριο εραστή. Ο Νίκος, φίλος από το σχολείο που έχει να τον δει από τότε και όλα αυτά τα χρόνια διέπρεψε στο έγκλημα, του προτείνει να ληστέψουν την τράπεζα που δουλεύει ως ταμίας ο Άρης- πρότυπο του κοινωνικού επαναστάτη στα εφηβικά τους χρόνια και πυγμαλίωνας του Στέφανου. Ο ήρωας θα βουτηχτεί στην αγριότητα αλλά και στη μαγεία της πραγματικής ζωής, κάνοντας ένα ταξίδι προς την ωριμότητα.

30.03 – Η ΦΟΝΙΣΣΑ του Κώστα Φέρρη, με τους Μαρία Αλκαίου, Φοίβο Ταξιάρχη και Δημήτρη Πουλικάκο.

Υπόθεση: Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η Φραγκογιαννού, μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία, γεννημένη και αναθρεμμένη σε ανδροκρατούμενη κοινωνία, πιστεύει ότι η γέννηση ενός κοριτσιού φέρνει δυστυχία όχι μόνο στο παιδί αλλά και στην οικογένειά του. Το μυαλό της θολώνει και διαπράττει εγκλήματα εις βάρος μικρών κοριτσιών ξεκινώντας από την νεογέννητη εγγονή της. Σύντομα, η χωροφυλακή αντιλαμβάνεται τις αποτρόπαιες πράξεις της και αποφασίζει να τη συλλάβει. Η γυναίκα, στην προσπάθειά της να ξεφύγει, πνίγεται και τιμωρείται για τα εγκλήματά της, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο τα είχε διαπράξει.

31.03 – ΓΚΙΝΕΣ του Αλέξη Καρδαρά, με τους Γιώργο Πυρπασόπουλο, Στέλιο Μάινα και Μαρκέλλα Γιαννάτου.

Υπόθεση: Ένας χαρτοπαίχτης καταφτάνει σε ερημική ταβέρνα για να βρεί ένα κιβώτιο με χρυσάφι που βρίσκεται θαμμένο εκεί. Η τύχη τού χαμογελάει ως τη στιγμή που η γυναίκα του ταβερνιάρη τον ερωτεύεται. Και τότε η “ατυχία” του ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.

Πολιτιστικό Κέντρο των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Λεωφόρος Ζαν Ντ’ Αρκ

Διάρκεια αφιερώματος: 28-31.03.2012

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 19:00

 

Είσοδος ελεύθερη

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: